Когато животът ти поднесе лимони

Posted by

Един тип истории винаги постигат успех и се запомнят дълго – когато героят изпадне в безизходица, но благодарение на своята съобразителност и малко късмет успява да се измъкне от ситуацията, като често това дори променя живота му към по-добро. Като например историята на кръчмаря от Дайзенхофен, Франц Куглер, пред чиято кръчма се изсипали 13 000 велосипедисти и понеже започнала да му свършва бирата, което е голям проблем за малкото баварско градче, той започнал да я смесва с лимонада. Така не само утолил жаждата на велосипедистите, но и създал една от най-популярните напитки с бира – радлера. Тази история е очевидно малко вероятна, но учудващо разпространена. В някои от следващите седмици ще публикувам малко повече за нея и защо смятам, че не е вярна, но засега нека да не я закачаме. Не ни пречи.

Радлерът е един от немските варианти на смесицата на бира с безалкохолна напитка. Той може да се прави по много начини и всеки от тях ще доведе до различен краен резултат. Днес ще ви покажа начина, по който го приготвям аз. Той, разбира се, е най-добрият. Другите са фалшиви и от тях ще ви боли корем и ще ви се набръчка кожата. Биреният сноб няма да носи отговорност за тези последствия, защото ви е предупредил.

Радлер – съставки

1 част Спрайт

1 част хелес (светъл лагер)

1 лайм

Няколко стръка прясна мента

Стъпка 1 – подготвяне на основата

Радлерът е прост коктейл и при него по-голямата част от вкуса идва от правилните съставки. Лимонада звучи доста просто, но всъщност всяка лимонада има доста различен вкус и след като съм го опитвал с най-различни варианти, смятам, че най-добрият начин за правене е така както го правят на повечето места в Баравария – със спрайт. Спрайтът е достатъчно сладък, за да балансира горчивината на бирата, а също така поради това, че е безцветен, придава по-светъл цвят на готовата напитка, което подхожда много добре на една лека и освежаваща лятна напитка. Другият елемент, който е важен на този етап, са лимоните. Те служат не само за украса, но дават още малко аромат и свежест на радлера. Аз предпочитам да използвам лайм вместо лимони. Първо – защото са по-кисели от лимоните и, без да ги изтисквам и да размътвам напитката, ще я освежат доста бързо. Второ – защото жълтите лимони изглеждат малко постно в жълтеникавата напитка, а зелената кора на лайма контрастира много добре.

Нарежете ги както ви харесват на външен вид, поставете ги в чашата и я напълнете до половината със спрайт. 

Стъпка 2 – допълване с бира

Бирата е втората съставка на радлера и не е все едно каква бира ще изберете. Основната характеристика на радлера е “лека, ароматна и освежаваща напитка”. Аз бих ви препоръчал да изберете леко охмелен и пивък лагер. Тежко охмелени ейлове и пилзнери ще превземат вкуса на коктейла и ще се загуби оригиналният му вкус. Не се притеснявайте да експериментирате, защото се получават много сполучливи комбинации, като например “Тропическата бомба”, която вече ви показах, но ако искате да опитате оригиналния вкус на радлер, придържайте се към леко охмеления баварски светъл лагер – хелес. Долейте внимателно, защото може да се разпени доста. Изчакайте пяната да спадне и отново допълнете до съотношение едно към едно.

Стъпка 3 – завършване на коктейла

Този коктейл може да мине с малко украса. Можете да го завършите с няколко листчета мента отгоре на чашата. Ще допринесе много за свежестта на коктейла. Ако искате, можете да го направите и със стрък мащерка, която пък ще донесе малко екзотика и пикантност.

Насладете се на класически радлер и не използвайте повече тази дума за индустриална бира, която се продава готово смесена с лимонова есенция.

Leave a Reply