Еспресо стаут – едно добро извинение да пиете кафе късно вечер

Posted by

Това е един мързелив коктейл, който можете да приготвите бързо и лесно, и е идеалното питие за петък вечер. Ако никога не сте опитвали бирен коктейл и обичате тъмна бира, това е перфектната първа стъпка.

Еспресо стаут е коктейл, който залага на това, че съставките му са много сходни по вкусове и се допълват и надграждат. Започнах да правя този коктейл в малко по-различен вид и даже в началото го наричах Лондон еспресо, защото го правех с класически английски стаутове. Впоследствие открих, че най-добрият вариант е с ирландски сух стаут, който е широко достъпен в нитро вариант, и така се роди тази версия, в която тъмните малцови и кафе аромати се подсилват от кадифената текстура на газировката с азот. 

Еспресо стаут – съставки

1 част еспресо

1 част Kahlúa

10 части ирландски стаут с азотна газировка

Стъпка 1 – подготвяне на основата

Направете еспресо и го смесете с равна част Kahlúa. Както вече е ставало дума, двете течности имат различна консистенция и текстура, и затова е препоръчително да ги смесите в шейкър. Другото предимство на шейкъра е, че кафето ще се охлади по-бързо отколкото с разбъркване и коктейлът ще запази добра температура.

Получената напитка е с много богат аромат на кафе, тъй като Kahlúa се прави от ром, захар и кафе на зърна. Тя ще подсили по изключителен начин ароматите на препечен малц от стаута.

Стъпка 2 – добавяне на основата

Налейте основата в празна чаша, тъй като този коктейл се сервира най-добре без декорация. Всъщност неговата декорация е фината, кадифена пяна на нитро стаута.

Стъпка 3 – завършване на коктейла

Долейте с бирата, като внимавате пяната да не прелее. Ако никога не сте наливали нитро стаут в чаша, направете една генерална репетиция. Газировката на този стил бързо изчезва и се превръща в дебела стегната пяна.

Наслаждавайте се на този коктейл бавно, но не се притеснявайте да си налеете втори. Алкохолното съдържание на Kahlúa е едва 20% и в комбинация с ниското алкохолно съдържание на ирландския стаут, единственото, което трябва да ви притеснява в еспресо стаут, е кофеинът.

Leave a Reply