Да започнем сезона на бирените коктейли с една “Тропическа бомба”

Posted by

Лятото е типичен сезон за коктейли, а Биреният сноб няма как да пие други коктейли освен бирени. В следващите седмици ще публикувам рецептите за любимите си бирени коктейли и се надявам да ви запаля да експериментирате малко в кухнята.

Първият коктейл, който ще ви представя в основата си е IPA шанди. Шанди е популярна напитка от равни части лимонада и бира. Най-често се прави от лимонада и светъл ейл, но може да се прави с всякакви стилове бира и безалкохолни напитки. Лека лятна напитка, коят дава възможност човек да се освежи, без да поема много алкохол. Тази версия обаче е напомпана с тропически вкусове, горчивина, а и практически не губи от алкохолния си градус, заради ликьора. Идеалния коктейл за маниаците, на които все не им стига IBU. 

Тропическа бомба – съставки

1 част Coiuntreau

4 части прясно изцеден сок от грейпфрут

4 части американски IPA

1-2 даша Ангостура портокал

Няколко стръка прясна мента

Стъпка 1 – подготвяне на основата

Изцедете сока от грейпфрута точно преди да направите коктейла, като оставите един два резена от средната част на плода за декорация. След това смесете сока с ликьора. Ако нямате шейкър, можете просто да ги разбъркате. Двете течности са с доста различна текстура, а в такива случаи винаги е добре да се смесват в шейкър. Използвайте една, по възможност голяма бучка лед, за да не го разводните прекалено много. Ако нямате Cointreau, можете да заместите с всякакъв трипл сек или кюрасао, стига да не е синьо.

Стъпка 2 – подготвяне на чашата

Този коктейл се построява, като се започне от украсата. Винаги слагам леда по средата, за да може да придържа резенчетата грейпфрут прилепнали към стъклото. Става красива декорация. В зависимост от това с каква скорост обичате да пиете коктейлите си, можете да сложите и натрошен лед. В този момент се слага и ментата, за да може част от нея да си остане потопена в готовата напитка, а не да плува отгоре. Можете да смачкате листата в зависимост от това, колко аромат на мента искате. Ако слагате много мента, не я мачкайте.

Стъпка 3 – добавяне на основата

Налейте основата в чашата с подготвената декорация.

Стъпка 4 – завършване на коктейла

Долейте с IPA и завършете с още няколко листчета мента отгоре на чашата. Ако искате можете да завършите и с един-два даша Ангостура портокал. Този коктейл няма нужда от допълнителна горчивина, но в такива количества Ангостурата ще даде много приятен аромат на портокал. Можете да постигнете това и с туист на портокалова коричка.

Насладете се на един коктейл богат на тропически аромати и приятна горчивина и ако ви хареса, го споделете с приятели, като не забравяте от време на време да вдигнете наздравица за Бирения сноб.

Leave a Reply