Домашно пивоварство – лесно и приятно и дори не ви е необходима брада, за да го практикувате

Posted by

Значението на домашното пивоварство за развиването на крафт пивоварството е споменавано много пъти. Почти всички крафт пивовари са започнали професията си като хоби. Колко е трудно това и как точно е възможно? Естествено темата е доста обширна за една статия, но вижте някои съвети от Бирения сноб и от един от опитните домашни пивовари в София – Емил Иванов, автор на блоговете hoppyfridaybrewing.com и craftbeerjournal.bg. Надяваме се те да ви насърчат да опитате.

Бирените традиции в България не са така силни като производството на вино или ракия, но нашата страна не прави изключение от една световна тенденция за завръщане на пивоварството в домашни условия. Законодателно у нас тази дейност не е конкретно регламентирана, но не е и забранена, стига произведеното пиво да не се продава. Няма официална статистика за точния брой хора и обемите, които те варят, но неофициално се срещат цифри от 500 до над 1 000 човека, които варят бира в домашни уславия. Това си е вече една доста значима бройка и голяма подкрепа за развитието на бирената култура.

Причините за повечето хора да се захванат с домашно пивоварство варират от чисто любопитство, през пиене на качествена бира, качествена бира на по-добра цена и стигат до чистото удоволствие да се занимаваш още по-задълбочено с любимата напитка. На мен лично най-голямо удоволствие ми доставя създаването на рецепта, играта да опиташ да отгатнеш какво трябва да промениш в рецептата или процеса, за да постигнеш определен вкус, цвят, аромат или каквато и да било друга характеристика на бирата. А също така и да не забравяш, че каквото и да правиш като пивовар, крайният резултат зависи от височайшото благоволение на бирените дрожди, които тихо и прецизно ще довършат твоята работа. 

Един типичен ден за варене на бира продължава различно в зависимост от опита на пивоваря, вида бира, оборудването и от процеса, който е доста специфичен при различните пивовари. При мен в момента един типичен ден продължава между 5 и 7 часа при добра подготовка в предходните дни. Първият ми опит обаче беше 13 часа. Работата не е сложна след като й свикнеш, но е доста интензивна и аз лично предпочитам да варя заедно с приятел. Начинаещият пивовар трябва да свикне, че ще мие много повече от очакваното и когато натрупа опит, вероятно ще открие, че трябва да отдели още малко внимание на хигиената. Хигиената е едно от предизвикателствата пред домашния пивовар, защото една обикновена кухня рядко е подходящо място за това, което трябва да направиш с едно оборудване, за да му подсигуриш чистота. В същото време човек не трябва да се вманиачава. Никой не е застрахован срещу заразена варка, случва се и на опитни пивовари, случва се и в професионална среда. Има много дисциплиниращ и приземяващ ефект. 

Оборудването зависи от желанието, целите и възможностите. Човек може да вари и в тенджерите, които вече има вкъщи. Единствената причина, поради която си купих по-големи съдове още след три варки, е, че отнема същото време и подобно количество търкане да свариш 3 литра и 20 литра. На пазара са налични страхотни автоматизирани системи, които спестяват много от работата и времето. Някои пивовари обаче предпочитат да имат по-голям контрол върху процеса и да варят с по-традиционно оборудване. Най-важното е, че в повечето кухни има всичко необходимо за всеки, който иска да си направи първия опит, и след това, ако реши, че е усетил тръпката, може да си направи собствено оборудване. 

Суровините са малко по-различна тема. Вероятно се броят на пръсти домакинствата, в които се намират подръка малц или хмел. Добрата новина е, че в България вече има доста места, от които да се пазаруват суровини за домашно пивоварство. Естествено, може да се пазарува и от чужбина, но не е необходимо, при положение, че може да се купи и от български търговци. В общия случай самите те са пивовари и могат да дадат съвет. Не забравяйте после да ги почерпите с бирата, която сте сварили.

Един от етапите, който не трябва да пропускаме, е бутилирането. То също отнема няколко часа и е доста трудоемък процес. Много от по-опитните пивовари не бутилират изобщо, а направо пълнят в кегове, но повечето начинаещи започват с бутилки. Понякога и намирането на самите бутилки е предизвикателство, но с повече планиране и място в гаража или мазето и този проблем се решава.

Най-важното е да опитате и да натрупате собствен опит. Да разберете коя част ви се получава естествено и къде имате нужда от съвет. Има много иформация. В края на тази статия ще видите препоръчана литература от Бирения сноб и от Емил Иванов, но не се ограничавайте до тази литература. Продължете да търсите, да четете. Ходете по събития и срещи на пивовари, питайте. Ходете на обучения, има все повече. Асоциацията на домашните пивовари организира периодично обучения и демонстрации. Повечето хора, включително и професионални пивовари, са много склонни да помагат.

Опитайте да варите бира вкъщи и няма да съжалявате. Ще имате едно ново хоби, в което ще дадете воля на своята креативност. Ще имате с какво да почерпите приятелите си. Ще пиете хубава бира. Ще научите повече за бирата. Ще изпитвате повече уважение към крафт бирата в магазина. Ще имате все по-малко място в килера, гаража или мазето.

Интервю с Емил Иванов

БС: Емо, надали има домашен пивовар, който да не помни първата си варка. Аз със сигурност няма да я забравя. Кухнята изглеждаше все едно съм сварил три тона, а успях да бутилирам едва три бутилки. Ти какво си спомняш от твоята първа варка?

Първата варка премина много трескаво, с леко притеснение, чудене, както и ненужно бързане. Бутилирах 5 бутилки по 500 мл. По-късно, отваряйки първата бутилка, реакцията ми беше „Уау, бира, хубава е, аз я направих!“.

БС: А как изглеждат нещата сега? Кой е най-големият ти успех като пивовар?

Още тогава се запалих и беше ясно, че нещата ще прераснат в страст. Много лесно се паля по нови неща. Някои продължават кратко, други по-дълго. Това засега продължава.

Не вярвам в големите успехи. Всичко е резултат от редица малки успехи, които са важни. Постоянство и упоритост, без отпускане след един „голям успех“. Разбира се, контраст на това са неуспехите, но те не трябва да ни плашат, винаги се научава нещо от тях.

БС: Кои са най-важните уроци, които си научил от пивоварството?

Не е страшно да объркаш нещо, това е ценен опит. Усилията дават резултат рано или късно.

БС: Ти си един от хората които най-много са ми помагали в пивоварството, а същото съм чувал и от други колеги. Много си активен в споделяне на информация както лично, така и през двата си блога craftbeerjournal.bg и hoppyfridaybrewing.com. Това е страхотна инвестиция на време. Защо го правиш?

Радвам се! Смисълът е в споделянето!

Относно Hoppy Friday Brewing и Крафт Бира Журнал, понякога и аз си задавам този въпрос. Определено е инвестиция на време, ресурси и пари. И когато не върви по план „както си го представям“, дори е демотивиращо. Но в такива ситуации човек не трябва да се отказва. Повече позитивна нагласа в стил „правя каквото мога, пък каквото стане“. Ако не стане сега, ще стане по-нататък, ако не и тогава – не му е било времето явно.

БС: Освен всичко изброено до момента си и много активен в Асоциацията на домашните пивовари в България. Разкажи ни малко повече за дейността на АДПБ?

Член съм на Асоциация на домашните пивовари в България откакто станах домашен пивовар. Признавам, че на моменти съм имал съмнения за ползата от това членство, но в крайна сметка не съжалявам и мисля, че това е добра форма на подкрепа. Новото ръководство полага доста услия да се случват повече неща. Опитвам се да помагам с каквото мога.

Основна дейност е популяризиране на домашното пивоварство, обучения, организиране на национален конкурс (със сериозно чуждестранно участие). Тази година бяха обявени и обучения под формата на лекции, съдийско училище (за съдии и стюарди за конкурси), както и следдипломна квалификация в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Последното се случва за първи път в България и в комбинация с останалите мероприятия е добро развитие.

БС: Какво е според теб състоянието на домашното пивоварство в България?

Домашното пивоварство и крафт бирата (за мен са неразделни) са все още сравнително нова култура по нашите ширини. На моменти малко бавно се случват нещата, но въпреки това бих казал, че нивото е добро. Все още липсва критична маса, за да се приеме като нещо сериозно. Обаче несъмнено има много добри домашни пивовари, които правят качествени и много добри бири и печелят медали на престижни конкурси. Все повече нови хора проявяват интерес към това хоби. Има развитие.

БС: Какво би посъветвал някой, който се чуди дали да се захване с домашно пивоварство?

Ако има чудене, значи си заслужава да се опита. 🙂

БС: Остава около месец до Коледа. Какво ще пожелаеш на колегите домашни пивовари?

Живи, здрави, щастливи! Весели празници и хубави бири!

Три съвета от Бирения сноб

  1. Започнете скромно. Нека първата ви варка да е по-обикновена бира. Рано или късно ще стигнете до този имперски стаут, за който имате страхотна идея.
  2. Правете една рецепта, докато се получи това, което бихте искали от нея.
  3. Не се паникьосвайте, все някаква бира ще стане. В следващата варка ще я подобрите.

Книга – Домашна бира? Това е лесно!

Място в интернет: Google

Три съвета от Емо

  1. Варете бира.
  2. Бъдете любознателни и опитвайте различни бири.
  3. Бъдете отворени към различни идеи и виждания.

Книга – How to Brew, John Palmer

Място в интернет: Brew Your Own https://byo.com/

Leave a Reply