Черен петък е – Bourbon County Brand Stout чука на вратата

Posted by

Черният петък носи смесица от чувства у хората от десетилетия, но едно единствено чувство на възторг при феновете на имперски стаутове – пускането на новите варки Bourbon County на Goose Island. След като вече два пъти писах за тази бира по различни поводи в рамките само на един месец, явно има нужда да й отделим малко повече време. И какъв по-добър повод за това от датата, на която традиционно се появяват новите варианти на този легендарен стаут. 

Черният петък е традиционно датата, на която започва коледното пазаруване в САЩ, а от известно време се превърна и в глобален маркетингов феномен. Докато множество хора се редят на опашка пред магазините да чакат отварянето им, хиляди се извиват и на опашка пред пивоварната на Goose Island в Чикаго. Тя е една от старите пивоварни от ранните дни на крафт бирената революция. Джон Хол прекратява успешната си кариера във финансите, за да отвори брюпъб в Чикаго през 1988, който прераства в Goose Island. Днес вече е загубил малко от блясъка си, защото през 2011 година Джон Хол направи нещо, което би се разминало на много малко пивоварни – продаде Goose Island на AB InBev, най-голямата бирена компания в света, символ на евтина и некачествена бира и основен враг на всички крафт бирени фенове. Синът на Джон – Грег, който по това време е главен пивовар, напуска компанията и оттогава се занимава с производство на сайдер. Днес повечето бири на Goose Island се варят в огромните пивоварни на AB InBev и за съжаление им личи. Една от бирите им обаче продължава да се прави в старата пивоварна в Чикаго и нищо не е в състояние да отнеме от блясъка й – Bourbon County Stout.

Фенове чакат на опашка за новата варка пред пивоварната през 2018 година.

От дебюта й на Great American Beer Festival в Денвър през 1992, тя неизменно е на почит сред любителите на крафт бирата. Дори и в момента, ако проверите кои са петте най-високо оценени бири в UNTAPPD, четири от първите пет са варианти на Bourbon County Stout, като на първо място е Bourbon County Brand Stout Vanilla Rye от 2014 година. Bourbon County Stout е първият имперски стаут, отлежавал в бурета от бърбън. Грег Хол решава да опита, като използва бурета от Jim Beam. Днес по света се продават хиляди имперски стаутове, отлежавали по бурета, и неговият експеримент е написал златна страница в историята на крафт бирата.

Едно от нещата, които феновете очакват всяка година, е какви варианти ще излязат, тъй като освен оригиналния стаут всяка година има и няколко уникални варианта. Ето какво се крие в съкровищницата от Чикаго тази година.

  • Bourbon County Stout – отлежавал в бурета от Heaven Hill, Buffalo Trace и Wild Turkey бърбън.
  • Bourbon County Wheatwine – нова варка на пшеничното вино, което им донесе златен медал от Festival of Wood and Barrel-Aged Beers през 2018, отлежавало в бурета от Heaven Hill.
  • Reserve Rye Bourbon County Stout – имперски стаут, отлежавал в бурета от едно от най-високо ценените ръжени уискита – Rittenhouse Rye.
  • 2-Year Reserve Bourbon County Stout – имперски стаут, отлежавал 2 години в бурета, в които преди това е отлежавал бърбън в продължение на 11 години – юбилейното издание на Knob Creek за двадесет и петата им годишнина.
  • Bourbon County Café de Olla Stout – оригиналният имперски стаут с добавени зърна кафе и студен извлек от кафе.
  • Bourbon County Mon Chéri Stout – имперски стаут с овес, вишни и кафява захар. 
  • Proprietor’s Bourbon County Stout – имперски стаут с пекан, кокос, какао и ванилия.
  • Bourbon County Stout Vertical Collection – колекция от версиите на оригиналния имперски стаут от последните три години, за вертикална дегустация.
  • Bourbon County Double Barrel Stout – имперски стаут, който е отлежавал една година в бурета от 11-годишен Elijah Craig и след това е отлежавал още една година в бурета от 12-годишен Elijah Craig, уискито, което спечели Whisky Of The Year на Whisky Advocate за 2017 година.

Това е тазгодишната селекция на Bourbon County Brand Stout за 2019. Тези бири не се намират лесно в България, но на тези от вас, които ще успеят да намерят някои от тях в следващите седмици или месеци: Наздраве!

Любопитно. През 2015 голяма част от бутилките, пуснати на пазара, са били заразени с lactobacillus acetotolerans, което довело до неприятни странични вкусове. Феновете, които 4 години чакали Anheuser-Busch InBev да се издънят, направили голям скандал от това. Goose Island обявяват на два пъти през 2016 възстановяване на суми на клиенти, закупили от развалената бира. Въпреки това двама клиенти Джеф Роуч и Скот Каплан завели дело през 2017 година. Двамата купили бира за общо 800 долара, която не върнали през 2016. Пивоварната им предлага обезщетение от 8 000 долара, което е десет пъти над покупката им и би било достатъчно, за да покрие щетите и на двамата. Те обаче отказват предложението и продължават делото. Съдията в крайна сметка отсъжда, че двете кампании, които пивоварната прави за взстановяване на сумите, са достатъчни и исковете на двамата мъже са неоснователни. Така двамата тарикати остават без обезщетение.

Leave a Reply