Невроенология – какво можем да научим за бирата от енолозите

Posted by

Възприятието за храни и напитки е едно от най-комплексните възприятия у човека. Всички сетива взимат участие в един процес, в който мозъкът сглобява вкуса в едно общо преживяване. В книгата си “Невроенология” Гордън Шепърд разглежда във феноменален детайл как мозъкът създава вкуса на виното. Въпреки някои разлики между двете напитки, всеки любител на бирата може да научи много от тази книга, за това как възприемаме вкуса на бирата. В тази книга Гордън Шепърд продължава темата, която започва в “Неврогастрономия”, като се фокусира само върху виното.  

В първата част на книгата, страховито озаглавена “Динамика на флуидите при дегустиране на вино”, авторът описва в голям детайл устройството на устната кухина, как се променя тя при движението на езика при пиене, как се придвижва течността от устните до гърлото и какво влияние има всичко това върху начина, по който възприемаме вкуса на виното. Обръща се внимание и как слюнката и дори собственият ни дъх променят този вкус. Става изключително ясна разликата между вкус и аромат, както и защо мозъкът в крайна сметка ги събира в едно цяло усещане. 

Втората част се казва “Как сетивата създават вкуса на виното” и описва как работят различните сетива у човека. Детайлите са изключителни и всичко се описва на много високо научно ниво. Това е най-тежката част от книгата и в нея има огромно количество информация, голяма част от която няма да бъде запомнена от хора, които имат по-повърхностни познания по биология. 

“Как основните системи в мозъка създават удоволствието от вкуса на виното” е третата част, в която се сглобява цялата картина и в която се обяснява как влияят върху възприятието на вкусовете други фактори, като например възраст, спомени или думите, с които описваме напитката.

Накрая книгата завършва с подробен опис на дегустация на вино, която авторът е провел с един от известните енолози Жан-Клод Беруе. Идеята е това да се използва от читателите като наръчник за дегустация на вино. Малко амбициозна цел, но много интересно приложение.

Книгата е класически научен труд – с много детайли и разглежда темите задълбочено. На някои читатели ще се стори ненужно подробна в сравнително тясна област и доста предизвикателна откъм речник. Част от тези детайли могат да бъдат пропуснати, но всъщност човек може и да им се наслади и да открие много интересни подробности. Аз не съжалявам, че им отделих време. Интересно потапяне в една сфера, която е много развита и от която може много да се научи.

Гордън М. Шепърд преподава неврология в медицинския факултет на един от най-авторитетните университети в света – Йейл. Има множество проучвания и научни степени. Автор на много трудове и на известната книга “Неврогастрономия”.

Leave a Reply