Наследството на ранните заселници и Джордж Вашингтон – тиквеният ейл бележи началото на есента

Posted by

Едва отпратили празника на Вси светии, повечето от нас няма да искат да чуят за тикви известно време. С появата на първите за сезона тиквени ейлове обаче вероятно ще посегнем към приятните пикантни бири.

Тиквеният ейл е по-скоро неизвестен в България преди появата на крафт бирата. Той се произвежда малко в Англия и предимно в САЩ. Тиквата е едно от растенията, които европейците донасят от Новия свят, и с високото си съдържание на захари тя е много подходяща за пивоварство. 

Най-ранните известни рецепти за тиквен ейл са без малц. Това звучи логично, с оглед на оскъдните посеви от ечемик и пшеница в Новия свят, които са занесени там от заселниците. Тиквите са сезонен плод, но местните са имали техника за изсушаване на резени тиква, които са се запазвали за по-дълго време. Постепенно в рецептата се появяват и малцове и се ражда тиквеният ейл във вида познат и до днес. Като цяло той е с предимно малцов вкус, слабо охмелен и често подправен с типичните подправки, които слагаме в тиквени десерти – канела, индийско орехче, бахар или джинджифил. На цвят е медно-червена или кехлибарено-кафява. Начините на добавяне на тиква вътре са разнообразни – някои я добавят сурова и я варят с пивоварната мъст, други я добавят на пюре, печена, варена и т.н. 

Джордж Вашингтон

Една от първите рецепти на тиквен ейл е от 1771 година и е публикувана в American Philosophical Society. Някъде по това време америаканският президент Джордж Вашингтон също е изпозвал тиква и меласа за правене на бира. Тези рецепти са доста различни от съвременните и напитката, която се е получавала, не приличала много на това, което днес наричаме тиквен ейл. Може би най-близката до днешните е Buffalo Bill’s Pumpkin Ale на Buffalo Bill’s Brewery, бирата от 1985, която е считана за първия тиквен ейл в крафт пивоварството. Това всъщност не е и толкова важно. По-важното е, че е съживена една оригинална северноамериканска бирена традиция и днес има много варианти на тиквен ейл. Ако не друго, поне нямаме съмнение, че есента идва, когато видим появата на първите тиквени ейлове за сезона. А също така знаем, че в света на бирата има много повече от индустриален лагер.

На този адрес vinepair са направили карта на САЩ с най-популярните тиквени ейлове във всеки щат на база на данни от BeerAdvocate. Разнообразието говори ясно за това къде е домът на тиквения ейл.

Leave a Reply