Големи бири в малки бутилки – високоалкохолни стилове

Posted by

Ако нещо си е тръгнало завинаги от света на бирата след бума на занаятчийските бири, това със сигурност е мерната единица за алкохол “една биричка”. С появяването на новите вкусове, се появиха и така наречените “големи бири” – бирени стилове с висок процент алкохолно съдържание.

Големи бири в малки бутилки. Светът на занаятчийската бира познава редици високоалкохолни стилове бира, някои от тях – доста популярни. Много от тези стилове, като напремер имперския стаут, имат дълга традиция и са обичани заради плътните си и разнообразни вкусове, които надминават традиционното разбиране за бирен вкус. Този стил дава свобода на въображението на пивоварите, които вплитат в тях както по-познати вкусове като шоколад, кафе и кокос, така и по-изненадващи вкусове за бира като например люти чушки, бекон или мента. Според BJCP (Програмата за сертифициране на бирени съдии) процентите не изглеждат много шокиращи, но както ще видим по-късно, много пивовари имат доста по-свободни разбирания за тези граници.

Екстремисти. Ако има нещо, което не е изненада в крафт пивоварството, това е че рядко някой се съобразява с границите на стиловете. В типичния си дух на постоянно предизвикателство, някои пивовари са сътворили истински алкохолни чудовища, надминаващи дори и традиционните алкохолни напитки като водка и уиски. Много често говорим за напитки, които не се произвеждат по традиционните методи. Понякога алкохолът идва от добавена захар или криоекстракция – охлаждане на бирата до температури близки до 0 градуса, с цел водата в бирата да замръзне и по този начин да се извади, като в бирата остава повече алкохол.  Това са няколко примера за такива екстремни “големи бири”.

Samuel Adams Utopias (САЩ)

Struise Black Damnation VI – Messy (Белгия)

Schorschbräu Schorschbock 57% finis coronat opus (Германия)

Brewmeister Snake Venom (Шотландия)

BrewDog The End Of History (Шотландия)

Най-любопитно за мен е яростното съревнование между двете шотландскки пивоварни Brewmeister и BrewDog, които се намират на по-малко от 70 километра една от друга. Любовта към високите проценти или към рекордите ги тласка към пет рекорда за високоалкохолни бири в периода от 2009 до 2013 година.

Значението на големите бири. Високоалкохолните бири са много трудни за правене, освен това носят и по-голям бизнес риск – в тях се влагат много и скъпи суровини, процесът на производство е по-дълъг, а често и по-рисков. Затова те са един вид тест за добрите пивоварни и добре направената голяма бира е признание за майсторство. Много от тях стават символ на пивоварните и често са сред най-високо ценените както от експерти, така и от фенове. Ето няколко примера, които вероятно са едни от най-високо ценените големи бири.

Boston Beer Company: Samual Adams Utopias. Сам Адамс са едни от пионерите на високоалкохолните бири. Utopias е екстремно пиво с 29% алкохол и е бленд от няколко бири, някои от които отлежавали до 16 години.

Dogfish Head: 120 Minutes IPA. Един от екстремните индийски светли ейлове – 18%, 120 IBU и ожесточено охмеляване на порции.  

Russian River: Pliny The Younger. Светият граал на любителите на хмелените бомби – супер прясна и свежа. Излиза всяка година в последния петък на януари и налична само две седмици – наливна в техния бар, наливно в баровете в региона и много ограничен брой бутилки само за местна дистрибуция. Излизането на новата варка е събитие, което събира фенове от цял свят.

Goose Island: Bourbon County Brand Stout. Бащата и майката на имперските стаутове отлежавали в бурета. През 1992 Грег Хол от Goose Island шокира посетителите на Great American Beer Festival в Денвър, като им предлага за първи път имперски стаут отлежавал в бурета от Jim Beam бърбън. Днес на пазара има хиляди стаутове отлежавали в бурета, но феновете продължавата да се редят пред пивоварната в Чикаго всяка година на черния петък за пускането на новата варка. Стаутовете от тази серия са неминуемо на челните места в Untappd, въпреки че от 2011 Goose Island е собственост на заклетия враг на крафт феновете – AB InBev.

Leave a Reply