Настолни четива за бирени любители – Tasting Beer на Randy Mosher

Posted by

Вероятно има хиляди книги написани за бирата, нейните стилове, дегустиране и комбиниране с храна. Някои от тях носят разнообразна информация, други са строго профилирани. Във всички случаи превръщането в бирен сноб минава и през доста книги. В тази рубрика ще се опитам да ви представя тези, които са ми допаднали най-много. 

Първата, с която искам да започна е страхотната Tasting Beer на Ранди Моушър. Тази книга е една от най-разнообразните като съдържание. Покрива всичко от история на пивоварството, през базова теория на дегустирането, терминология, основи на пивоварния процес, основни стилове, сервиране, комбиниране с храна и т.н. Всичко това описано с много любов към бирата и на много достъпен език. Не случайно книгата е в списъка с препоръчителна литература на програмата Cicerone. Tasting Beer е една страхотна първа книга за любознателните. Мен лично ме спечели още с първото изречение, което видях когато отворих на предговора “Дори не си и помисляйте да започнете тази книга без бира в ръка.” В типичния си свеж стил Ранди превежда читателите с лекота през книгата като успява да даде пълна и точна информация без да прави книгата тежка и досадна.

Първото издание на книгата е от 2009 година и е 240 страници, а през 2017 излезе и ново допълнено и разширено издание от 376 страници. Книгата е богато илюстрирана и освен многото снимки, има много инфографики, които онагледяват информацията. Разбира се накрая завършва с допълнителна литература, за тези, които биха искали да прочетат още.

На линка към amazon.co.uk можете да прелистите книгата и да разгледате съдържанието и да добиете представа за стила на автора, като не забравята, че страниците с най-приятните инфографики не са достъпни. Горещо препоръчвам книгата на всички начинаещи, а и на някои от по-старите бирени фенове 😉

Ранди Моушър е автор на пет книги за бира и също така има редовна рубрика в All About Beer. Той преподава в Siebel Institute и е партньор на две чикагски пивоварни – 5 Rabbit Cerveceria и Forbidden Root.

Leave a Reply