Октоберфест полиция – как да разпознаем истинския фестивал от менте бирена промоция

Posted by
FreeImages.com/Gian Cardos

Последният уикенд на Октоберфест е и това е добър повод за първия ми пост. През последните седмици видях десетки реклами на Октоберфест в България.  Това е доста рекламна активност за нещо, което практически няма как да съществува. Ето защо.

През есента на 1810 Максимилиан I, крал на Бавария, направил голямо тържество по повод сватбата на сина си Лудвиг. Два дни безплатна бира, храна и забавления на 4 места в Мюнхен, включително и Терезиенвизе, където и до днес се провежда Октоберфест. На баварците явно много им харесало, защото на следващата година го повторили и въпреки че поради липсата на сватба бирата вече не била без пари, явно останали доволни, защото продължават да го правят вече 209 години. 

Доста неща са се променили през годините, но някои от основните принципи си остават същите.

  1. Октоберфест не е бирен фестивал. Бирата е в центъра на вниманието на над 6 милиона посетители на фестивала, но това си е панаир като всеки друг с множество други забавления, включително и Виенско колело.
  2. Мерцен не е единствената бира на Октоберфест. В последните години сме свикнали да приемаме мерцен като единствения стил асоцииран с Октоберфест, но през годините това не е така. В ранните издания на фестивала със сигурност преобладаващият стил е бил популярният тогава дункел. (Между другото октоберфест и мерцен са един и същ стил, но само някои пивоварни могат да го наричат октоберфест, както ще видите в следващата точка. Останалите могат да го наричат най-много фест бира.)
  3. Не всеки може да продава бира на Октоберфест. Фестивалът е достъпен само за шестте големи мюнхенски пивоварни – Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, Spaten-Franziskaner (макар че след последните сливания на мюнхенски пивоварни, стават все по-малко и може би трябва да ги наричаме шестте исторически пивоварни). Това правило е желязно и не е променено дори и през 20 век, когато принц Луитполд Баварски, наследник на основателя на Октоберфест и собственик на пивоварна König Ludwig, след многократни опити да бъде допуснат до фестивала, му е отказано, защото пивоварната му се намира извън Мюнхен.

Така че следващият път, когато видите реклама за Октоберфест в родния си град, освен ако не живеете в Мюнхен, да знаете, че просто някой ще се опита да ви продаде бира.

Това бяха накратко няколко факта, които няма да променят живота ви, но ще ви помогнат да изглеждате като истински бирен експерт при следващата изгодна възможност. Опитайте да ги запомните до следващия октомври или се върнете скоро за още интересни факти в “Училище за сноби”.

Leave a Reply