50 нюанса бира – има ли летни и зимни бири?

Posted by

С наближаването на есента, все по-често се чува една фраза, която се корени някъде дълбоко в митове за бирата наложени от маркетинга на големите производители – наближава времето за тъмните бири.

В повечето пазари индустриалната бира е светъл лагер с ясно изразена сезонна консумация. Това отваря възможността тъмната бира да се предлага като зимен вариант на напитката. Този мит е силно подкрепен и от широко разпространената заблуда, че тъмната бира е по-високо алкохолна от светлата. Докато има някаква зависимост между вкусове, които идват от препечените малцове използвани в тъмните бири, то между цвета на малца и нивото на алкохол няма абсолютно никаква връзка. Можете да пиете както светли бири с алкохолно съдържание над 10%, така и чисто черни бири с алкохолно съдържание 4%. Всъщност две супер популярни бири отговарят на това описание. Pliny the Younger е троен индийски светъл ейл с алкохолно съдържание от 10.25%, а Guinness Dry Stout е сух ирландски стаут, който за изненада на много хора е едва 4.2% алкохол.

Всъщност има ясно изразено предпочитание през лятото към бири, които често се наричат с общото прилагателно „пивки“ без това да има точно определение. Това са най-често нискоалкохолни бири, с леко тяло, малко останали неферментирали захари и това е свързано с възможността от тях да се пият по-големи количества. В общия случай става въпрос за лагери, немски и белгийски пшенични бири, светли ейлове, гозе и все по-популярните миксове и плодови бири.

Общо взето кога и каква бира ще пиете е пъпрос на лични предпочитания, така че ако ви се пие един хубав сух ирландски стаут с вкус на кафе или пък имате някой имперски стаут отлежал в дъбови бъчви и подходящата бадемова торта, с която да го комбинирате – не чакайте да стане октомври.

А ако ви е харесала комбинацията с бадемовата торта, проверявайте отново тук за още комбинации на храна с бира в секцията “Кухнята на бирения сноб”.

Leave a Reply